Crematorium Antwerpen

Crematie

Crematie

Crematies vinden plaats in het crematorium. Hier wordt de kist met het stoffelijk overschot van de overledene verbrand. Na de crematie bezorgt het crematorium de asurne aan de uitvaartondernemer of de nabestaanden.

Afscheidsplechtigheid

Om afscheid te nemen van een overledene stelt het crematorium voor of na de crematie een ruimte of aula ter beschikking waar een afscheidsplechtigheid kan worden georganiseerd.

In het crematorium van Antwerpen beschikken we over twee afscheidsruimten:

  • de aula Aster (90 zitplaatsen)
  • de aula Chrysant (220 zitplaatsen)
Uitvaartmaaltijd
Uitvaartmaaltijd

Uitvaartmaaltijd

In het crematorium van Antwerpen beschikken we over zes koffiezalen met een capaciteit variërend tussen 20 en 180 personen. Elke koffiezaal wordt gedurende twee uur ter beschikking gesteld. De duurtijd kan in overleg verlengd worden. De huur van de zaal wordt in principe niet aangerekend, met uitzondering van zaterdag en wanneer u een cateringformule op maat laat uitwerken. In beide gevallen wordt er een kleine toeslag aangerekend.

Wij beschikken over een ruime keuze aan cateringmogelijkheden. Of u nu kiest voor een klassieke broodjesmaaltijd of eerder voorkeur geeft aan een receptie met koude en warme hapjes, alles wordt met de meeste zorg voorbereid en opgediend. Uiterlijk de dag voor de rouwmaaltijd zal de uitvaartondernemer de gekozen formule en het juiste aantal personen doorgeven aan het crematorium. Op basis van die keuze en het aantal personen wordt de factuur opgemaakt.

Mocht u toch nog vragen of bijzondere wensen hebben, dan kan u of de uitvaartondernemer contact opnemen met het crematorium om hierover de nodige afspraken te maken. Vergeet zeker niet te vermelden of er rekening moet worden houden met bepaalde allergenen of voorkeuren voor een vegetarische maaltijd.

Alle mogelijkheden en informatie over de rouwmaaltijden hebben wij samengebracht in een overzichtelijke cateringbrochure

Cafetaria

Eén uur voorafgaand aan de eerste en één uur na afloop van de laatste afscheidsplechtigheid kan u in het crematorium van Antwerpen ook terecht in onze cafetaria.

Het is onmogelijk groepen te ontvangen in de cafetaria. Dat is slechts mogelijk op afspraak.

Gedenkzuilen

Als de overledene na de crematie verstrooid wordt op de begraafplaats Schoonselhof, kunnen de nabestaanden op onze gedenkzuilen een naamplaatje laten bevestigen ter herinnering aan de overledene. Nabij de hoofdingang van het crematorium en de strooiweide van het Schoonselhof bevinden zich verschillende herdenkingszuilen. Hierop kunnen nabestaanden een naamplaatje laten bevestigen om hun overledene te gedenken. De herdenkingsplaatjes kunnen voor een periode van 10 jaar op de gedenkzuilen bevestigd worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Via de onderstaande links kan u een aanvraagformulier alsook de modaliteiten omtrent de gedenkplaatjes terugvinden. Nadat u ons het formulier ingevuld hebt en terugbezorgd aan het crematorium, zorgen wij voor de aanmaak van het naamplaatje en de bevestiging ervan op de gedenkzuil.
Strooiweide

Strooiweide

(wordt later ingevuld)

Rondleidingen

Een crematorium is een openbaar gebouw waar bezoekers, in normale omstandigheden, enkel toegang hebben tot de publieke ruimten.

Wie kennis wil maken met de werking van een crematorium en een bezoek achter de schermen wil brengen, kan daar een rondleiding voor aanvragen. Geregeld ontvangen wij kleine en grote groepen voor wie wij een rondleiding verzorgen.

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Na de verwelkoming wordt aan de hand van een bedrijfsfilm uitleg gegeven over de werking van het crematorium. Vervolgens krijgt u een rondleiding doorheen alle gebouwen en lokalen met gedetailleerde uitleg over het crematieproces. U kan ten allen tijde vragen stellen. De rondleiding wordt afgesloten met een drankje. De rondleidingen worden kosteloos aangeboden.

Indien u graag een rondleiding wenst bij Crematorium Antwerpen, dan kan u het onderstaande formulier invullen.

Aanvraag gedenkplaatje

Gegevens die vermeld moeten worden op de naamplaat
Gegevens aanvrager